Societat Catalana d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana

Presentació

Junta

Activitats

Publicacions

Fer-se soci

Butlletí

Contactar


Presentació

Aquesta Societat va ser fundada l’any 1979, tot i que l’ingrés com a filial de l’Institut d’Estudis Catalans es va produir durant el curs 2001-2002. 

 Orígens de la societat

A principis de la dècada dels 70 del segle passat, un grup de persones interessades per la Història de l'Educació van decidir reunir-se periòdicament per intercanviar experiències, bibliografia, estudis, lectures, etc.; Aquest grup, l'any 1977, va organitzar unes Jornades sobre Història de l'Educació als Països Catalans.

Aquestes primeres Jornades es varen celebrar a l'Escola del Bosc de Montjuïc. El fruit més tangible d'aquestes Jornades fou entrar en contacte amb estudiosos de diferents contrades dels Països Catalans, especialment de les Illes.

Gràcies a aquests contactes s'han pogut organitzar diverses Jornades fins a la 16ena que se celebrarà aquest any, a Figueres. Fins avui aquestes trobades han tingut lloc a: Barcelona (3), Ciutat de Mallorca, (2), Girona, Tarragona, Vic (2), Lleida, Perpinyà, Maó, Reus, Mataró i Badalona. Tot i que la Societat no ha organitzat Jornades al País Valencià ha pres part en actes acadèmics a la seu de l'Institut a Castelló de la Plana i a les universitats de València i Alacant,

La Societat es va legalitzar l'any 1983 mentre tenien lloc les 5es Jornades a la ciutat de Vic, amb el concurs de l'Escola de Mestres Balmes d'aquesta població, col·lectiu, que acabà fundant la universitat de Vic, el qual ha estat sempre en contacte amb la Societat.

Les Jornades que actualment se celebren cada dos anys, comprenen conferències magistrals, ponències i comunicacions, invitant, com ja s'havia fet des de les 2es Jornades, estudiosos d'arreu de l'Estat i d'Europa per participar-hi.

Val la pena assenyalar que l'any 1992 en motiu dels Jocs Olímpics, la Societat va organitzar el Congrés anual que celebra la Societat Internacional d'Història de l'Educació. Com a tots els congressos i trobades d'aquestes característiques, a més dels intercanvis entre els professionals, s'organitzen visites i actes culturals, concerts, obres de teatre, etc.

Altrament, col·lectivament o de forma individual, la Societat ha estat invitada a participar en diferents congressos internacionals, en els organitzats per la Sociedad Española de Història de la Educación, altres societats de l'Estat i en els tres encontres ibèrics d'Història de l'Educació.

Sense tenir en compte el Congrés Internacional de 1992, en el qual van enviar comunicacions estudiosos de quatre dels cinc continents i al marge de la participació en les nostres Jornades de professors de la resta de l'Estat, hem comptat també amb la col·laboració de catedràtics d'Alemanya, Bèlgica, Bielorússia, França, Gran Bretanya, Holanda, Itàlia, Polònia, Portugal i Rússia.

A més, la Societat organitza periòdicament conferències i col·loquis en col·laboració amb diverses universitats dels Països Catalans. Hom ha participat o col·laborat, també, en l'organització de congressos, simposis, exposicions, etc., nacionals, estatals i internacionals.

Altrament, voldríem fer constar que el grup que va organitzar les 1s Jornades i que constituí la Societat, a més de ser pioner a l'Estat espanyol, s'ha de considerar també un dels pioners a Europa. Recordem que el 1r Congrés Internacional es va celebrar el 1979.

La Societat des de desembre del 2001 s'ha integrat, com a filial, a l'Institut d'Estudis Catalans, per la qual cosa hem hagut d'adaptar-nos a l'organització de l'Institut, des de diversos angles, especialment estatutari i financer, procés que ja està totalment acabat. Esperem, que tot i preservant la nostra independència, aquest procés que s'inicia sigui fructífer tant per l'Institut com per la Societat.

 

Junta de govern

President: Salomó Marqués i Sureda
President d'honor i vocal: Jordi Monés i Pujol-Busquets
Vicepresidenta: M. Carme Agulló Díaz
Vicepresidenta: Francesca Comas i Rubí
Secretari-administrador: Ramon Tarrós i Esplugas
Responsable publicacions: Conrad Vilanou i Torrano
Vocal: Julià Vilà i Herms
Vocal: Antoni Tort i Bardolet
Vocal: Luis Miguel Lázaro Lorente
Delegat de l'IEC: Josep González-AgàpitoActivitats

SEMINARIS D'HISTÒRIA DE L'EDUCACIÓ                                                                                                        

Seminari sobre l'Escola durant la República en pau i en guerra (1931-1939). Aquest seminari es celebrarà als locals de la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i l'Esport de l'Escola Blanquerna, Universitat Ramon Llull (Carrer del Císter, 34, Barcelona) (parada dels FFCC línia 7, Tibidabo) el dia 16 de juny de 2006.

Programa i inscripcions

Seminari sobre Memòria i actualitat del pensament Educatiu Republicà. Aquest seminari tindrà lloc a Xàtiva, a la Casa de la Cultura els dies 31 de març i 1 d'abril de 2006    

Programa i inscricionsXXIV Jornades d'Estudis Històrics Locals i XVII Jornades d'Història de l'Educació dels Països Catalans
Història/històries de la lectura                                                           
                                                        
Aquestes jornades estan organitzades per l'Institut d'Estudis Baleàrics juntament amb la Universitat de les Illes Balears i la Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.

Palma de Mallorca

17-19 novembre de 2005

La inscripció s'ha de formalitzar abans del 30 de maig

Calendari provisional

Seminari sobre Memòria i fonts orals en la història de l'educació. Aquest seminari tindrà lloc a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (carrer d’Emili Grahit, 77) el divendres 7 d'octubre de 2005.

Vegeu programa


Vegeu activitats anteriors

Altres adreces d'interès

International Standing Conference for the History of Education www.cetadl.bham.ac.uk/ische 

Butlletí electrònic

Aquest butlletí electrònic ha nascut amb la pretensió de mantenir informat al soci per mitjà d'aquesta pàgina web.  

Butlletí número 14 (pdf)

Butlletí número 15 (pdf) 

Butlletí número 16 (pdf) 

Butlletí número 17 (pdf)

Butlletí número 18 (pdf)

Publicacions

MONÉS I PUJOL- BUSQUETS, J.  Formació professional i desenvolupament econòmic i social català (1714-1939), Barcelona: IEC, 2005. 

La Societat, com a complement de les Jornades, va començar publicant un Butlletí. Aquests butlletins es convertiren en la revista Educació i Història, de la qual n'han estat publicats set números.


Revista Educació i Història número 1

Revista Educació i Història número 2


Revista Educació i Història número 3


Revista Educació i Història número 4


Revista Educació i Història número 5


Revista Educació i Història número 6


Revista Educació i Història número 7

Com fer-se soci/sòcia?

Poden formar part de la societat: estudiants, professorat universitari i no universitari, mestres, estudiosos, responsables i, en general, persones vinculades al món de l'educació i de la història. Per inscriure's cal emplenar la butlleta de la societat degudament i enviar-la a la seva seu. La quota de soci és de 30.05 € anuals.

Per a més informació 

 she@iec.cat 
Societat d'Història de l'Educació dels Països de Llengua Catalana 
Carrer del Carme, 47.  08001 Barcelona
Tel.  933 248 580
Fax 932 701 180

Última actualització: 10/06/06